donderdag 3 maart 2011

De redding van het buitengewoon onderwijs

Gisterenavond werden we getrakteerd op een avondje met typische Roemeense gerechten met dans en vuurwater.  Op het menu vonden we naast stevige tomaten ook varkenshuid met vet eraan, gebakken vetlappen, gecondomiseerd varkensgehakt en meer van dat fraais.  Niet alles werd even goed gesmaakt, maar hetgeen we zagen zitten was lekker.

De dag begon vandaag met een bezoek aan de 2 andere afdelingen van de school van onze Roemeense partners.  Het busje kwam zo en bracht ons van de ene plaats naar de andere.
We kwamen terecht in een afdeling met zwaar mentaal gehandicapten die werden begeleid volgens de Waldorf methode (nee, niet die van de Muppet show!).  We waren onder de indruk van het geduld van de leerkrachten toen ze aan de slag gingen met letters en klanken met deze niet-verbale en zeer zwakke leerlingen.  Vervolgens werden we ingeleid in de wereld van creajuf Micsandra.  Het was een aparte belevenis met heel veel geklieder, geklodder en de slappe lach.  We werden getrakteerd op een repetitie voor het schooltoneel, waar de school in het verleden al prijzen mee won.  Tussendoor een tasje (hete) koffie in een veel te dun plastic bekertje waardoor de koffie in goten over de grond liep.
Daarna werden we officieel ontvangen op de Cluj county council.  Daar hebben we ons uiterste best gedaan alle bestuursleden te overtuigen dat het erg belangrijk is te investeren in het buitengewoon onderwijs.  Wim komt volgend jaar op tijdens de verkiezingen hier samen met Corina en hervormt het onderwijssysteem en redt de school.
Dat blijkt nodig te zijn, want op dit moment hebben de leerkrachten geen flauw idee of ze in september wel een schoolgebouw ter beschikking hebben.  Als iemand een miljoen euro heeft liggen, dan is het hier zeker welkom!
Na onze reddingsactie werden we verwacht in het dagcentrum St Mary.  Daar kregen we een levenswerk te zien van een dame die naar aanleiding van de handicap van haar eigen zoon samen met haar dochter een centrum startte voor de opvang van mentaal gehandicapte volwassenen.  De gasten maakten allerlei werkstukken die ze verkochten om zo onder andere te financieren dat ook zij aan de bouw van een nieuw centrum moeten beginnen.
Na een korte time-out en het bezoekje aan de orthodoxe kathedraal werden we verwacht op een wijnproeverij.  We sloten die af met de allerbeste kebab (volgens de eigenaar toch) en een pizza ter grootte van een tractorwiel in ons salon.
Vermits we ons hoofd helder moeten houden voor de meeting morgen maken we er een rustige avond van.  Morgen gaan we onze laatste dag in.  Een voormiddagje vergaderen, een namiddag in de zoutmijn en dan een korte nacht om 's morgens om half vijf de taxi te nemen naar de luchthaven voor onze terugreis.
De foto's worden nog wat aangevuld zodat jullie je ook iets kunnen voorstellen bij onze belevenissen.  Maar dan is het weer tijd om de computer dicht te smijten.

Byyyyyeeeeeee byyyyyeeeeeee!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten