maandag 18 oktober 2010

Turkish Delight




We waren nog maar net terug en nu wenkt onze Turkse partner. Het Comenius-team staat dan ook weer op het punt boarding-kaarten te overhandigen en security controles te ondergaan. Het zal velen wel opgevallen zijn dat er maar twee weken tussen terugkomst van vorige meeting en dit vertrek zitten. Oorspronkelijk zou dit het eerste bezoek van het schooljaar zijn geweest! Maar ja, weet u het nog, een vulkaan gooide wat roet in het eten! En dus ook in de Comenius-planning!

Turkije spreekt zeker velen tot de verbeelding: een zonnige vakantie-bestemming, heerlijk ruikende muntthee, Kebab om je vingers van af te likken,aantrekkelijke buikdanseressen, gezellige badhuizen, mierzoete baklava, rond snuisteren in de lawaaierige soeks waar het naar vele specerijen ruikt en natuurlijk het overheerlijk turks fruit!!! Sommige van deze dingen zullen we zeker ook op deze reis aan een smaak- of belevingstest mogen onderwerpen. Maar...

Het Comenius-team heeft nog andere voorstellingen bij het horen van de naam Turkije. Want het afgelopen jaar hebben onze Turkse partners ons wel een pak verteld over wat er educatief zoal leeft. Wat we ondertussen al uit betrouwbare bron weten is.....

- dat er in Turkije in principe geen leerlingen met ASS zijn/bestaan. Zoals dat met nog een aantal andere dingen het geval is.
- dat er in Turkije een grote onderwijshervorming aan de gang is. Met als gevolg dat wij een pak nieuwe gezichten zullen te zien krijgen.
- dat leerkrachten jarenlang nooit hebben mogen kiezen in welke school en in welke regio ze les mochten geven. (dit is ook nog het geval in sommige landen!)
- dat You-tube nog wel eens geblokkeerd wordt maar dat zelfs de Turkse ministers durven toe te geven dat ze weten hoe ze wel kunnen genieten van het grensoverschrijdende film-kanaal!
- dat er leerkrachten zijn die soms in zes scholen tegelijkertijd les geven om een volle lesrooster bij mekaar te krijgen.
- dat ze opgekleed (kostuum voor de heren en voor de dames een mooi mantelpakje) naar de klas trekken om er les te geven.
- dat onze Kebab, waarvoor wij hier bereid zijn centjes op de toonbank te leggen, in hun ogen niet de 'echte' Kebab is.
- dat ze een uitgesproken mening hebben over het toetreden bij de EU!
- dat ze nog heel veel moeten bijleren maar dit ook bereid zijn te doen.

We nemen dan ook deze keer een pak info/materiaal mee waarmee we deze partner hopen een handje toe te steken. Maar ook wij hopen deze keer wat bij te leren van een totaal andere aanpak. Daarnaast zal onze Turkse gastheer zeker en vast laten proeven van de zo gekende gastvrijheid en gaan we zeker aan de lijve mogen ondervinden wat een echte Kebab is. Mocht er nog wat tijd over zijn dan lopen we ook even het Turks badhuis binnen.

De volgende dagen zenden we dan ook uit vanuit het Turkse Koprubasi! Aan het programma te zien zijn ze daar ginder klaar om ons te ontvangen. We nemen deze keer een PC mee. Mocht er vlot mail-verkeer mogelijk zijn, dan gaat u zeker en vast nog van ons horen.

Alvast bedankt aan alle collega's die weer voor ons willen inspringen!!! U bent gewoonweg fantastisch!

P.S.: En nu maar hopen dat de lokum, baklava en muntthee ook op de vergadertafel staan!! ;-))

2 opmerkingen:

  1. De valies is gepakt, de voorbereidingen gemaakt en de USB-stickjes ingepakt om materiaal uit te wisselen. Op naar alweer een leerrijke ervaring!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag allemaal,

    Willen jullie eens vragen hoe ze daar in Turkije een doorlichting doorstaan? Kunnen we misschien nog iets van leren tegen volgende week -:)
    Leer, geniet, ontspan, maak er samen iets van !
    Groetjes,
    Linda Cambré

    BeantwoordenVerwijderen